top of page

Rahmi Aksungur

Image by Patrik Velich

Ülkemiz heykel sanatının önemli isimlerinden Rahmi Aksungur, plastik imkânları kullanarak insana dair tinsel ve duygusal değerleri kütlelere yansıtır. Özgün bir üslupla kütleye form kazandıran sanatçı, heykellerini mekân, çevre ve ölçek ilişkisi üzerine kurar. Heykelin plastik unsurlarını önemseyerek konu bakımından gündelik nesneler, canlı varlıklar ve mitoslardan esinlenir. Aksungur, son yıllarda çoğu heykelinde kullandığı özgün ve değişken grid yapıların yarattığı boşluklar sayesinde heykelin içinde bulunduğu mekânı konstrüksiyonunun bir parçası haline getirir. Tasarladığı heykellerin fiziksel ve duygusal olarak ihtiyaç duyduğu malzemeleri kullanır. Sanatçının birçok mekâna özgü veya kamusal alanda yer alan heykeli bulunur. Heykellerinin mekân ve izleyici ile kuracakları iletişim; kütle ve ölçek bakımından sanatçının tasarımına etki eder.


1955 yılında İzmir’de doğan Rahmi Aksungur, 1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nden hazırladığı diploma çalışması ile Üstün Başarı Ödülü alarak mezun oldu. 1982 yılında aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1983 yılında Heykel Anasanat Dalı’nda sanatta yeterlik, 1994 yılında doçentlik, 2000 yılında ise profesörlük ünvanını aldı. 1983 - 1994 yılları arasında üniversitenin düzenlediği Yeni Eğilimler sergilerine katıldı. İlk kişisel sergisi 1988 yılında Urart Sanat Galerisi’nde açıldı. Ardından Galeri Siyah-Beyaz, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Milli Reasürans Sanat Galerisi, Elgiz Müzesi ve 2008 yılından beri birlikte çalıştığı Evin Sanat Galerisi’nde kişisel sergileri açıldı. 2001 yılında Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü aldı. Aynı yıl Milli Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi isimli yarışmada sunduğu heykel projesi ile birincilik ödülü aldı ve Aksungur projesini, kurduğu ekipteki diğer sanatçılarla birlikte; Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Devlet Mezarlığı’na uyguladı. Bu proje bugün hâlâ ülkemiz sanat tarihinin en kapsamlı heykel projelerinden biridir.


Aksungur, 2002 – 2006 yılları arasında MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin dekanı, 2006 – 2010 tarihleri arasında ise aynı üniversitenin rektörü olarak görev yaptı. Sanat yaşamı boyunca yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergiye katılan sanatçının heykelleri önemli özel ve kurumsal koleksiyonların yanı sıra İstanbul Resim Heykel Müzesi, İstanbul Modern, Odunpazarı Modern Müze, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi gibi müzelerin kalıcı koleksiyonlarına dahil edildi. Sanatçının yurt içi ve yurt dışındaki birçok kentte toplumsal hafızada yer etmiş kamusal alan heykelleri bulunuyor. 2012 yılından beri Elgiz Müzesi’nin düzenlediği Teras Sergileri’nin seçici kurulunda görev alan Aksungur, çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde devam ediyor.

bottom of page